TEMFED ‘in Mesleki Yeterlilik Kurumu ile gerçekleştirmiş olduğu görüşmeler neticesinde emlak danışmanı, emlak ofis yöneticisi, emlak ofisi sahibi-işletmecisi olarak görev alan kişilere Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilmiştir.
İlgili kişiler 30.11.2019 tarihinden itibaren belgesiz bu mesleği icra edemeyeceklerdir.
05.06.2018 tarihinde yayınlanan Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğine göre Emlakçı yetki belgesi alacak kişilerin Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olma şartı aranmaktadır. Ancak 05.06.2018 tarihinden önce oda kaydı bulunan ve ilgili odalardan eğitim ve sertifika almış olan kişilerde Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranmamaktadır. Bu tarih sonrasında kişiler ilgili odalardan eğitim ve sertifika almış olsa dahi Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranmaktadır. Bunun beraberinde üniversitelerin ve eğitim kurumlarının sektörle ilgili bölümlerinden mezuniyeti bulunan kişilerin Mesleki Yeterlilik Belgesi için muafiyetleri söz konusudur. Ancak belge almaları için herhangi mahsur yoktur.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir?
Mesleki yeterlilik belgesi, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca, yetki kapsamlarında yer alan ulusal yeterliliklerde tanımlanmış esaslara göre yürütülen ölçme değerlendirme faaliyetleri sonucunda başarılı olan bireyler için düzenlenen ve bireyin söz konusu ulusal yeterlilikte belirtilen öğrenme kazanımlarına (bilgi, beceri ve yetkinlik) sahip olduğunu gösteren belgelerdir.
Kalite güvencesi sağlanmış ve uluslararası personel belgelendirme standardına göre akredite edilmiş bir sistem aracılığıyla tarafsız, tutarlı, âdil ve güvenilir şekilde yapılan ölçme değerlendirmeler sonucunda başarılı olan bireylere MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi düzenlenir.
Başvuru, Sınav ve Belgelendirme Süreci Nasıl ilerler?
Mesleki Yeterlilik Belgesini almak için herhangi bir başvuru şartı bulunmamaktadır. Mesleğinde kaliteli hizmet vermek ve yetkinliğini ispat etmek isteyen tüm meslek mensupları başvurabilir.
Başvuru için Kimlik fotokopisi, Belgelendirme Ücretinin Ödendiğine dair banka dekontu ve ıslak imzalı başvuru formu yeterli olacaktır.
Sınavlar bizim sınav merkezlerinde ya da toplu başvurularda sizlerin uygun gördüğü yerlerde teorik ve pratik olarak iki oturum olarak yapılacaktır.
Sınavlardan başarılı olanlar belge almaya hak kazanacaktır. Teori ve pratik sınavlarından herhangi birinden ya da ikisinden başarısız olanlar iki kere daha sınava girebileceklerdir. Toplam 2 kez sınava girme haklarınız bulunmaktadır.
Neden Mesleki Yeterlilik Belgesi Almalıyım?
Mesleğiniz de yetkinliğinizi belgelemek, yurtdışında mesleğinizi icra etmek, kendi ofisinizi açmak ve kurumsal çizgide kendinizi diğerlerinden ayırmak için bu belgeyi almalısınız.