İzabeci Mesleki Yeterlilik Belgesi (Seviye 4 – Seviye 5)
- İzabeci Mesleki Yeterlilik Belgesi nereden alınır?
- İzabeci Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavı ne zaman?
- İzabeci Mesleki Yeterlilik Belgesi ücretli mi?
- İzabeci Mesleki Yeterlilik Belgesi sınav ve belge ücreti teşvik kapsamında mı?
- İzabeci Mesleki Yeterlilik Belgesi’ni kimler alabilir?
Tüm bu soruların yanıtları yazımızda…
İzabe
İzabe, maden cevherinin metal içeriğini yüksek sıcaklıkta indirgenme tepkimesi yardımıyla cevherin geri kalanından ayırma süreci. Pirometalurjinin yöntemlerinden biridir. Bazı metal oksitlerin indirgenmesi için yüksek ısı yeterliyken pek çoğu için proseste ısının yanında indirgeyici madde kullanılması da gerekir.
İzabeci
TÜRKİYE METAL SANAYİCİLERİ SENDİKASI MESS tarafından Metal sektöründe iki farklı yeterlilik seviyesinde hazırlanan İzabeci mesleğinin taslak standardı, MYK Metal Sektör Komitesinin incelemesi ve MYK Yönetim Kurulunun onayının ardından Resmi Gazete’de yayımlanarak Ulusal Meslek Standardı olarak yürürlüğe girmiştir.
26.05.2010 tarih ve 27592 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Ulusal Meslek Standardında “cevher veya hurdadan istenilen özelliklerde metal üretilmesi için ocağın ön kontrollerinin yapılması, üretilecek metalin niteliklerine göre belirlenmiş malzemenin şarja eklenmesi, metalin standartlara uygun şekilde ergitilmesi ve tasfiye edilmesi, sıvı metalin uygun zamanda ve hızda potaya alınması işlemlerini gerçekleştiren kişi” olarak tanımlanmıştır.
İzabeci Mesleki Yeterlilik Belgesi Sınavı Ne zaman?
- 444 2 385 numaralı müşteri destek hattımızı arayarak sınav yerlerini ve tarihlerini öğrenebilir ve rezervasyon yaptırabilirsiniz.
- Buraya tıklayarak müşteri temsilcilerimiz ile watsapp görüşmesi başlatabilirsiniz.
Haddeci Mesleki Yeterlilik Belgesi Sınavına Giriş Şartı
Giriş şartı aranmamaktadır.
İzabeci (Seviye 4) belgelendirme programına göre, belgelendirme amacıyla yapılacak adaylar yazılı ve uygulama sınavına tabi tutulurlar. Adayların belge almaya hak kazanmaları için tüm sınavlardan başarılı olmaları gerekmektedir.
Sınav
Başvuru süreci tamamlanan adaylar ETİK BELGE’NİN tayin ettiği sınav yerlerinde sınava girerler. Sınav soru sayısı ilgili standardın belirttiği sayıdan az/çok olamaz. Sınav süresi soru başına 2 dakika olarak verilir. Adaylar bu süre için de sınavlarını tamamlamak zorundadır. Sınav sırasında tüm sınav süreci kamera ile kaydedilir.. Tüm adaylar sınav değerlendiricilerin sınav öncesi okuyacağı kurallara uymak zorundadır. Kimliğini ibraz edemeyen adaylar sınava alınmaz.. Adayların başarılı olması için sınavlarda standardın ön gördüğü başarı puanlarını almaları gerekmektedir. Başarı puaları; |
UYGULAMALI SINAV:
Başvurusu alınan adaylar, ETİK BELGE’NİN tayin ettiği sınav yerlerinde sınava girerler. Adaylar verilen süre için de sınavlarını tamamlamak zorundadır. Adayların başarılı olması için sınavlarda standardın ön gördüğü başarı puanlarını almaları gerekmektedir.
Başarı Puanları;
A1 ve A2 Yeterlilik birimi için bağımsız performansa dayalı sınav uygulanmaz. Diğer taraftan adayların A3 yeterlilik birimine yönelik uygulanacak performansa dayalı sınavlarda İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre Yönetim Sistemleri yeterlilik biriminde yer alan başarım ölçütlerine göre davranması uygun bir kontrol listesi ile gözlemlenir.
A3.Ergitme Yapma: %80 olarak belirlenmiştir.
Ölçme ve değerlendirme;
Sınav değerlendirmesi Etik Belge Sınav Kurulunca Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav, Ölçme, Değerlendirme ve Belgelendirme Yönetmeliği doğrultusunda ilgili Ulusal Yeterlilikte tanımlanan koşul ve yöntemlere uygun gerçekleştirilmektedir. Ölçme ve değerlendirmede yazılı-sözlü sınavlar, performans sınavları, gözlem, mülakat, simülasyon, canlandırma (role-play), portfolyo ve işbaşında gözetim gibi farklı yöntemler kullanılmaktadır.
Adayın yeterlilik belgesi alabilmesi için zorunlu yeterlilik birimlerinin tamamından başarılı olması gereklidir.
Mesleki Yeterlilik Belgesini elde etmek isteyen adaylar birimlerde tanımlanan sınavlara tabi tutulur. Adayların mesleki yeterlilik belgesini alabilmeleri için birimlerde tanımlanan sınavlardan başarılı olmaları şartı vardır. Yeterlilik birimlerindeki teorik ve performansa dayalı sınavlar, her bir birim için ayrı ayrı yapılabileceği gibi birlikte de yapılabilir. Ancak her birimin değerlendirmesi bağımsız yapılmalıdır. Yeterlilik birimlerinin geçerlilik süresi, birimin başarıldığı tarihten itibaren 2 yıldır.
İzabeciDaha fazla ve ayrıntılı bilgi almak için aşağıda ki yöntemlerden birini kullanmanızı öneririz.
- 444 2 385 numaralı müşteri destek hattımızı arayıp mesleğinizin teşvik kapsamında olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
- Buraya tıklayarak müşteri temsilcilerimiz ile watsapp görüşmesi başlatabilirsiniz.
- Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) resmi web sitesi “destek ve teşvikler” sayfasını ziyaret ederek destek ve teşvikler hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.