Haddeci Mesleki Yeterlilik Belgesi
- Haddeci Mesleki Yeterlilik Belgesi nereden alınır?
- Haddeci Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavı ne zaman?
- Haddeci Mesleki Yeterlilik Belgesi ücretli mi?
- Haddeci Mesleki Yeterlilik Belgesi sınav ve belge ücreti teşvik kapsamında mı?
- Haddeci Mesleki Yeterlilik Belgesi’ni kimler alabilir?
Tüm bu soruların yanıtları yazımızda…
Hadde
- Madenleri tel durumuna getirmek için kullanılan ve türlü çapta delikleri olan çelik araç.
- Erimiş madeni döküp tel yapmağa mahsus delikli maden levha.
- Haddeleme işleminde, haddelenen parçaları indirgeyen silindir biçimli sert demir ya da çelikten yapılmış araç.
Haddecilik ne demek?
Haddeci olma durumu.
Haddeci
Hadde işiyle uğraşan kimse.
Haddeci Ulusal Yeterliliği 19/10/2015 tarihli ve 29507 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Ulusal Meslek Standartlarının ve Ulusal Yeterliliklerin Hazırlanması Hakkında Yönetmelik ve 27/11/2007 tarihli ve 26713 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Mesleki Yeterlilik Kurumu Sektör Komitelerinin Kuruluş, Görev, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre MYK’nın görevlendirdiği Türkiye Metal Sanayicileri
Sendikası (MESS) tarafından hazırlanmış, sektördeki ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak değerlendirilmiş ve MYK Metal Sektör Komitesi tarafından incelendikten sonra MYK Yönetim Kurulunca onaylanmıştır.
Haddeci Ulusal Yeterliliği MYK’nın görevlendirdiği Çalışma Grubu tarafından güncellenmiş 02/01/2020 tarih ve 2020/1 sayılı MYK Yönetim Kurulu kararı ile revize edilmiştir.
Haddeci Mesleki Yeterlilik Belgesi Sınavı Ne zaman?
- 444 2 385 numaralı müşteri destek hattımızı arayarak sınav yerlerini ve tarihlerini öğrenebilir ve rezervasyon yaptırabilirsiniz.
- Buraya tıklayarak müşteri temsilcilerimiz ile watsapp görüşmesi başlatabilirsiniz.
Haddeci Mesleki Yeterlilik Belgesi Sınavına Giriş Şartı
Giriş şartı aranmamaktadır.
Haddeci Program Profili (Amaç)
Bu tür kapsamındaki yeterlilikler; başlangıç düzeyinde kuramsal bilgi (sınıflamalar, ilkeler, kuramlar, modeller bilgisi) ve orta düzeyde olgusal bilgi (terimler, olaylar ve öğeler bilgisi) kullanılarak öngörülebilir çalışma ortamlarında, alışılmış görevlerin yerine getirilmesinde sorumluluk alınan, görevlerin gerçekleştirilmesinde belirli/tanımlanmış talimatların uygulandığı iş ve mesleklerde önceki öğrenmelerin tanınması amacıyla sunulmaktadır.
Bu yeterliliğe sahip kişi;
- İş sağlığı ve güvenliği önlemlerini açıklar.
- Çevre koruma ile ilgili önlemleri açıklar.
- Kalite gerekliliklerini açıklar.
- Hadde öncesi hazırlık yapar.
- Hadde hattı için tezgahı hazırlar.
- Hadde işlemi sırasında gerekli takip, ölçüm ve kontrolleri yapar.
- İSG, çevre koruma ve kalite yönetim sistemi gerekliliklerine uygun çalışır.
Sınav
Çoktan Seçmeli Sınav: A1 birimine yönelik teorik sınav Ek A1-2’de yer alan “Bilgiler” kontrol listesine göre gerçekleştirilir. Teorik sınavda adaylara 4 seçenekli çoktan seçmeli ve her biri eşit puan değerinde en az 25 soruluk yazılı sınav uygulanmalıdır. Sınavda yanlış cevaplandırılan sorulardan herhangi bir puan indirimi yapılmaz, adaylara her soru için 1,5 dakika zaman verilir. Teorik sınavda sorulardan en az % 60’ına doğru yanıt veren aday başarılı sayılır. Sınav soruları bu birimde teorik sınav ile ölçülmesi öngörülen tüm bilgi ifadelerini (Ek A1-2) ölçmelidir.
Ölçme ve değerlendirme;
MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav, Ölçme, Değerlendirme ve Belgelendirme Yönetmeliği doğrultusunda ilgili Ulusal Yeterlilikte tanımlanan koşul ve yöntemlere uygun gerçekleştirilmektedir. Ölçme ve değerlendirmede yazılı-sözlü sınavlar, performans sınavları, gözlem, mülakat, simülasyon, canlandırma (role-play), portfolyo ve işbaşında gözetim gibi farklı yöntemler kullanılmaktadır.
Adayın yeterlilik belgesi alabilmesi için zorunlu yeterlilik birimlerinin tamamından başarılı olması gereklidir.
Mesleki Yeterlilik Belgesini elde etmek isteyen adaylar birimlerde tanımlanan sınavlara tabi tutulur. Adayların mesleki yeterlilik belgesini alabilmeleri için birimlerde tanımlanan sınavlardan başarılı olmaları şartı vardır. Yeterlilik birimlerindeki teorik ve performansa dayalı sınavlar, her bir birim için ayrı ayrı yapılabileceği gibi birlikte de yapılabilir. Ancak her birimin değerlendirmesi bağımsız yapılmalıdır. Yeterlilik birimlerinin geçerlilik süresi, birimin başarıldığı tarihten itibaren 2 yıldır.
Haddeci 13UY0148-4 Rev 00
Daha fazla ve ayrıntılı bilgi almak için aşağıda ki yöntemlerden birini kullanmanızı öneririz.
- 444 2 385 numaralı müşteri destek hattımızı arayıp mesleğinizin teşvik kapsamında olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
- Buraya tıklayarak müşteri temsilcilerimiz ile watsapp görüşmesi başlatabilirsiniz.
- Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) resmi web sitesi “destek ve teşvikler” sayfasını ziyaret ederek destek ve teşvikler hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.