“2021 AVRUPA İNOVASYON ÖDÜLLERİ’NDE 4 ÖDÜL BİRDEN KAZANAN TIRSAN
Mesleki Yeterlilik Belgesi Sınav ve Belgelendirme Hizmetleri İçin ETİK BELGE’yi Tercih Etti.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu, Mesleki Yeterlilik Belgesi nedir, nasıl alınır, Mesleki Yeterlilik Belgesi veren kurumlar, Mesleki Yeterlilik Belgesi Örneği, Mesleki Yeterlilik Belgesi Erteleme
Mesleki Yeterlilik Belgesi Sorgulama
Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranmayan durumlar nelerdir?
3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranmaz. Tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfında olup Bakanlıkça yayımlanacak tebliğde yer alan mesleklerde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu olacaktır. Belge zorunluluğu getirilen mesleklere ilişkin belge masrafı ile Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek miktarı geçmemek üzere sınav ücreti İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır. Bakanlar Kurulu kararı henüz oluşturulma aşamasında olup, yayımlanmasını müteakip kamuoyu ile paylaşılacaktır.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Yönetmeliği
Bu Yönetmeliğin amacı; ulusal mesleki yeterlilik sisteminin kurulması ve işletilmesi için; teknik ve mesleki alanlarda ulusal yeterliliklerin belirlenmesi, ulusal yeterlilik çerçevesinin oluşturulması, sınav ve belgelendirme esaslarının belirlenmesi, belgelendirme kuruluşları ile eğitim akreditasyon kuruluşlarının ulusal meslekî yeterlilik kapsamında yetkilendirilmesi ve eğitim ve öğretim kurumlarının akreditasyonuna ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
MESLEKÎ YETERLİLİK, SINAV VE BELGELENDİRME YÖNETMELİĞİ
Hangi mesleklerde “Mesleki Yeterlilik belgesi zorunluluğu aranacak? Belgesi olmayanlar için geçiş süreci ne kadar sürecek?
Tebliğin yayım tarihinden itibaren 12 ay içinde bireylerin MYK Mesleki Yeterlilik Belgesini almış olması gerekmektedir. 12 aydan sonra bu Kanunda düzenlenen esaslara göre, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler çalıştırılamaz. 25/05/2015 tarihinde resmi gazetede Bakanlıkça yayımlanan ilk tebliğde yer alan 143 meslek ile başlayan belge zorunluluğunun Kurumca standardı hazırlanmış diğer tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan mesleklerde de devam etmesi beklenmektedir.